10 tips voor meer balans

10 tips voor meer balans

10 tips voor meer balans bij perfectionisme

Het meest frustrerende tijdens mijn hele ziekteperiode, en nu nog steeds, zijn al die leefstijladviezen die je krijgt. Je moet gezond eten, regelmatig bewegen, ontspannen, laat het los, etc. Voor mij was dit vooral frustrerend aangezien ik opgeleid ben als gymdocent en als fysiotherapeut. Dus als iemand weet hoe belangrijk en goed het is om te bewegen ben ik het wel! Maar toch lukte het mij niet….

VERS

Toen mijn behandelaar met het voorstel kwam om met VERS-training te starten, ofwel vaardigheidstraining emotie regulatie stoornis, ging ik volledig in de weerstand. Wat kan zo’n training mij nog leren over gezond eten, voldoende bewegen en rust nemen? Ik had er ten slotte twee boeken over geschreven!!

Toch deed ik het, want ik ben altijd al een brave leerling geweest, en bij de VERS vond ik wat ik echt nodig had; leren om te relativeren. Ik wist heel goed hoe ik gezond moest leven, daardoor legde ik juist de lat veel te hoog. Het was alles of niets. Een lat die garandeerde dat ik zou falen.

100% faalgarantie

Wat ook heel erg logisch is, want als 100% het minimum is dat je van jezelf verwacht, weet je één ding zeker; namelijk je gaat het niet volhouden. Door de VERS-training heb ik geleerd dat het de kleine stapjes zijn die het verschil maken. Niet gelijk, maar wel op de lange termijn. Het zijn ook deze kleine stapjes die je helpen om het vol te houden. Daarom deel ik graag mijn 10 tips om kleine stapjes te maken naar een meer gebalanceerd leven:

10 tips voor meer balans bij perfectionisme
www.pixabay.com

Tip 1: iets is beter dan niets

Bij alles wat je je voorneemt zal je als perfectionist de lat heel hoog leggen. Maar als je niets doet, weet je zeker dat je niet eens in de buurt komt van die lat. Dus bij alles wat ik doe zeg ik tegen mijzelf: iets doen, al is het maar één klein stapje, is veel beter dan niets doen. Dan kan je altijd trotser zijn op jezelf, dan als je het gelijk opgeeft 🙂

Tip 2: doe het samen

Deze tip is voor sommigen heel moeilijk. Voor mij zeker. Ik vraag niet graag om hulp en ben heel gevoelig voor sociale afwijzing. Daarom heb ik bij tip heel regelmatig tegen mijzelf gezegd: ‘iets is beter dan niets’. Een belletje van vijf minuten met iemand is uiteindelijk beter voor mijn balans, dan niet bellen. We zijn tenslotte sociale wezens en bloeien op van contact.

Dus als ik alleen op de bank zit te puzzelen, probeer ik in ieder geval ook even iemand te bellen. Met oordopjes, of op de luidspreker, kan ik nog steeds blijven puzzelen, wat het voor mij minder spannend maakt en de drempel verlaagd. Zo kan ik dan toch deze tip weer af kunnen vinken voor vandaag 😉

Tip 3: hou verwachtingen laag

Bedenk wat je graag zou willen bereiken, jouw utopie. Bijvoorbeeld je wilt graag een half uur kunnen hardlopen. Zet dit als doel voor over twee jaar. Ja echt, voor over twee jaar. Zet het doel maar ergens op een plank in de boekenkast, naast het boek dat je echt ooit gaat lezen.

Vervolgens ga je bedenken wat je nu zou kunnen doen, om op de lange termijn dichter bij dat doel te kunnen komen. Hoe lang zou je nu maximaal kunnen hardlopen? Of wandelen? In mijn geval vijf minuten hardlopen of een uur wandelen.

Voor jouw uiteindelijk voornemen neem je een vierde van wat je nu maximaal kan. Dus voor mij is dat of anderhalve minuut hardlopen of vijftien minuten wandelen. Dan ga je bedenken of je dit dagelijks, om de dag of twee tot drie keer per week wil gaan doen. Aan jou de keuze.

Waarschijnlijk voelt dit als extreem weinig wat je gaat doen. Maar als je nu niets doet, is het al meer dan voorheen. Ook is op deze manier de kans veel groter dat je het ook daadwerkelijk gaat doen en vol kan houden. Dat lijkt mij toch wel een fijn idee; een doel kunnen behalen en vol kunnen houden 🙂

10 tips voor meer balans bij perfectionisme
www.pixabay.com

Tips 4: spreek verwachtingen uit

Naast dat je dus maar een kwart van jouw maximale kunnen gaat doen, is het ook belangrijk dat je dit hardop uitspreekt. Zowel voor jezelf, alsook naar anderen.

Stel je wilt graag iedere week één keer vijftien minuten wandelen. Bij voorkeur met een vriendin, want dan heb je in één keer tip één, twee en drie afgevinkt! Spreek deze intentie dan ook hardop uit aan jouw vriendin. Geef aan dat je echt wekelijks vijftien minuten wilt gaan wandelen en dat als dat niet lukt je dan liever vijftien minuten thee wilt drinken of vijftien minuten wil bellen. Zo kom je toch nog aan een andere tip toe, ook al lukt deze dan een keer niet.

Spreek ook uit dat langer of korter ook mogelijk is, maar dat dit jouw globale doel is. Het is natuurlijk aan jouw vriendin of ze dit wil of niet. Belangrijk is dat jij vertelt wat je nodig hebt en dat je jouw verwachtingen bewust heel laag houdt. Zeg ze nee? Dan heb je het wel uitgesproken en dus al één van deze tips gedaan en behaald! Supergoed!!

Tip 5: doe wat je leuk vindt

Voor mij was het echt een opgave om mijzelf leuke dingen te gunnen. Want ik moest productief zijn, nuttig. Anders was ik niets waard. Dus even lummelen in de tuin, met een boek in de zon of op mijn laptop achteloos zitten schrijven, onmogelijk! Tijdens de VERS-training werd ik hiertoe verplicht. Het was zelfs huiswerk, zucht.

Uiteindelijk heb ik tegen mijzelf gezegd: wat heeft het voor nut om te leven, als ik niet eens vijf minuten op een dag iets mag doen wat ik echt leuk vind? Dit klinkt misschien heel extreem, maar vergeet niet, ik ben ooit suïcidaal geweest. Dus ik heb soms extreme peptalks nodig voor mijzelf.

Doordat ik nu iedere dag (nu zelfs dertig tot zestig minuten) iets leuks mag doen van mijzelf, heb ik ook iedere dag iets om naar uit te kijken. Dit brengt zoveel vreugde en ontspanning met zich mee, dat ik daarna veel meer energie heb voor de dingen die ik echt moet doen.

Tip 6: regelmatig bewegen

Deze uitdaging deed mij het meeste pijn. Zowel fysiek als mentaal. Ik had namelijk totaal geen energie tijdens mijn ziekte. Ik had al helemaal geen zin om te sporten. Ten eerste omdat ik vroeger zo sportief was, dat ik echt niet geconfronteerd wilde worden met alles wat ik niet meer kon. Ten tweede ga ik altijd zo fanatiek te keer met sporten, dat ik daarna snel een blessures heb.

Wat mij heel erg geholpen heeft is op zoek gaan naar gratis video’s die ik thuis kan doen. Als niemand meekijkt, ook de instructeur niet. Dat niemand, behalve ik, weet of ik het volgehouden heb of niet. Dat ik dezelfde routine kan herhalen en herhalen. Enerzijds zodat ik weet wat gaat komen. Anderzijds om te merken of ik het steeds een beetje makkelijker vol kan houden.

Ook koos ik bewust voor positieve video’s, waar de instructeur elke inspanning beloont. Of regelmatig wijst op het letten en respecteren van jouw grenzen. Met name die van jouw lichaam. Mijn allergrootste favoriet is het YouTubekanaal van Sarah Beth. Daar kan je kiezen of je vijf, tien, vijftien, twintig of dertig minuten iets wilt doen. Ook kan je kiezen of je wilt ontspannen, rekken, trainen of van alles wat wilt doen. Daarnaast kan je ook verschillende work outs combineren. Op die manier vind ik altijd wel een routine die ik kan doen. Ongeacht hoe ik mijzelf voel.

Ook vind ik de video’s van Danielle Peazer een goede aanvulling voor het cardio gedeelte. Kort, leuk, positief en je hebt niets aan materiaal nodig (hooguit een matje).

10 tips voor meer balans bij perfectionisme
www.pixabay.com

Tip 7: goede voeding

Pfff, iedere dag twee stuks fruit. Ik krijg het er echt niet in. Als het maar een beetje oud of bruin is, IEW! Dus ga ik nu voor de makkelijke optie; een fruitsmoothie.

Vrij makkelijk te maken, meestal als toetje zodat ik ook geen bakken tiramisu meer verorber. Ook vult het aardig en voel ik mij daarna fitter. Verder heb ik qua eten ook een superlieve man die veel voor mij klaarmaakt, zodat ik goed eet. Maar voor degene die die luxe niet hebben, zou ik doen wat ik in mijn studententijd deed; koken voor twee dagen. De tweede dag hup in de magnetron en dan hoef je maar om de dag moeilijk te doen achter een fornuis.

Ideaal? Nee. Maar beter dan niets ;).

Tip 8: regelmaat

Ik heb gemerkt dat als ik in ieder geval regelmatig ontbijt, lunch en in de avond eet, ik al veel vrolijker ben. Vaak vergat ik te eten of at ik veel te laat. Ongemerkt werd ik daardoor ook steeds vermoeider en meer prikkelbaar. Ik ben nu gaan merken dat regelmatig eten (al is het maar die drie keer per dag) helpt voor mijn (positieve) stemming.

Daarnaast helpt regelmaat in slapen ook ontzettend. Ik ga om 22.00 uur naar bed en sta iedere dag (ook als ik uit kan slapen) tussen 7 en 8 uur op. Door deze regelmaat aan te houden, slaap ik steeds makkelijker in en kan ik iedere dag lekker op tijd opstaan en genieten van mijn dag.

Wel doe ik soms een dutje overdag. Daar zijn ook allerlei richtlijnen voor, maar stiekem ga ik gewoon liggen en ik zie wel. Soms val ik in slaap en word ik een uur later wakker. Soms slaap ik niet, maar ben ik wel rustiger in mijn hoofd. Soms helpt het helemaal niet, maar heb ik het toch geprobeerd. Dus 1-0 voor mij!

Tip 9: ontspan, op een manier die bij jou past

Ontspanning is vaak echt de grootste uitdaging. Ten eerste om er tijd voor te maken, ten tweede om je te concentreren op ontspanning. Je moet ten slotte nog boodschappen doen, je werk afmaken, de hond uitlaten, de badkamer schoonmaken, etc.

Voor mij was de eerste stap om iets te kiezen wat bij mij past. Schrijven werkt voor mij ontspannend en ik vind het leuk. Dus dan heb ik gelijk twee tips in één (hoppa, ook tip 5 erbij). Daarnaast hou ik van yoga en ontspan ik het beste door te bewegen (pak ik gelijk tip 6 mee). Met name door wandelingen in de natuur of een stukje fietsen met de kinderen.

Toch ben ik ook uit mijn comfortzone gestapt met het ontspannen. Ik doe namelijk soms aan meditatie. Dit is voor mij een echte worsteling, omdat mijn hoofd zo vol en zo snel is, dat ik in no-time er niet meer bij ben. Daarom probeer ik ook hier de lat niet hoog te leggen en begin ik soms met gewoon meditatie muziek op te zetten, als ik rust in bed of in bad.

Daarnaast beluister ik ook meditaties van Jolanda Hoogkamer, speciaal voor hooggevoelige mensen. Ze passen niet allemaal bij mij, maar een aantal juist perfect. Ik kies wat ik leuk vind en als het niet werkt zet ik hem gewoon weer uit. Ik heb tenslotte door te starten al meer gedaan, dan als ik er niet aan begonnen was;).

10 tips voor meer balans bij perfectionisme
www.pixabay.com

Tip 10: wees lief voor jezelf

Tja, die zag je vast al aan komen. Misschien heb je zelfs al gemerkt dat je tijdens het lezen meer gemotiveerd raakte als ik complimenten gaf, grapjes maakte of het op een positieve manier bracht. Dat is namelijk wetenschappelijk bewezen! Namelijk je motivatie groeit vooral bij positieve feedback.

Dus wil je graag meer balans? Wil je dit graag volhouden? Wees dan lief voor jezelf. Benoem de dingen die je WEL gedaan hebt. Schrijf ze op! En geniet ervan. Lekker onder een warm dekentje met een kop thee en een stukje chocolade. Het is je gegund <3.

Als jij nog goede tips hebt, dan hoor ik het graag!

Like en share perfectiedrang.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vond je deze blog leuk? Deel hem met anderen:)