5 aanvullende tips

5 aanvullende tips

5 aanvullende tips voor meer balans

Nog geen week geleden schreef ik over tien tips voor meer balans, met name voor als je worstelt met perfectionisme. Krijg ik deze week een boekje met tien tips over vitaliteit in de bus! Ik had informatie opgevraagd over een opleiding bij ICM en kreeg het boekje er gratis bij. Ik ging deze natuurlijk gelijk even doorlezen.

Van te voren dacht ik: ‘het zal wel weer hetzelfde riedeltje zijn’. Gezond eten, goed slapen, voldoende bewegen, enzovoort. Nou was dat deels waar en alles werd ook krachtig onderbouwd met literatuur en kennis. Wat mij al snel het gevoel gaf; ‘o, jee, zoveel argumenten, als ik het dus niet doe dan faal ik!’. Maar er stonden ook wat nieuwe laagdrempelige tips in. Ik deel deze graag, maar ik ga als collega-auteur natuurlijk geen plagiaat plegen. Dus omschrijf ik vijf van de tien tips in mijn eigen stijl en de rest kan je terugvinden op de website of in het boekje 10 tips voor vitaliteit.

aanvullende tips voor meer balans

Tip 1: hou van kou

Het schijnt zo te zijn dat als je jezelf regelmatig aan kou blootstelt, dit goed voor je gezondheid is. Nou ben ik een echt zomermens en lig ik het liefst in een warm bad, lekkere sauna of onder mijn kleedje op de bank.

Toch ben ik wel enthousiast geworden over deze tip. Want in de sauna ben ik met veel tegenzin een paar keer in een koud bad geweest en merkte toch dat ik aan het einde van de dag een stuk energieker was dan normaal.

Alleen daadwerkelijk iedere dag onder een koude douche gaan staan, dat wordt echt een uitdaging! Als ik op de stand tussen normaal (voor mij) en ijskoud uitkomt en het 60 seconden volhoud, is het al een hele overwinning. #Ja,ik ben een mietje met kou.

Tip 2: spelenderwijs weer fit

Het advies is om dagelijks te spelen als volwassene, zodat de creativiteit gestimuleerd wordt. Eventueel door te kleuren of te stoeien met je kinderen, Iets wat mijn man regelmatig doet, het stoeien dan. Terwijl ik vanaf de zijlijn vooral roep: ‘voorzichtig’, ‘doe nou rustig’, ‘straks is het huilen’. Dat stoeien gaat het voor mij echt niet worden.

Kleuren vind ik wel fijn en rustgevend, maar graag binnen de lijntjes. Ik kleur alleen maar in en voel mijzelf dan niet echt creatief. Samen met andere spelen voelt voor mij helemaal als een te ver van mijn bed show. Daar ben ik nog niet aan toe.

Ik speel wel graag met woorden. Ter illustratie voel ik mij als een kind zo blij terwijl ik deze blog mag schrijven. Ik sta ook al weken te popelen om aan mijn nieuwe boek te beginnen. Maar telt dat echt mee? Misschien wel als ik tussendoor vliegtuigjes vouw en deze naar mijn man toegooi 😉

aanvullende tips voor meer balans
www.pixabay.com

Tip 3: leef in seizoenen

Deze tip vind ik heel mooi. Want ik voel mij altijd ontzettend depri in de winter, omdat ik niet de energie en tijd heb zoals in de zomer. Maar volgens dit boekje is dat normaal. Je komt bij in de winter, bloeit langzaam op in de lente en straalt  in de zomer. Om vervolgens stil te staan bij de prestaties in de herfst en deze te vieren.

Ik heb er nog nooit zo naar gekeken, maar vind dit wel een mooie gedachte. Kan ik eindelijk op mijn gemak op de bank zitten zonder schuldgevoel. Ik hou dan gewoon mijn ‘winterslaap’.

Tip 4: een dag niet gelachen

Iedere dag lachen is voor mij een uitdaging. Ondanks dat ik merk dat ikzelf en iedereen om mij heen vrolijker is als ik glimlach en vriendelijk ben. Soms heb ik er gewoon echt geen zin in. Dan voel ik mij naar en chagrijnig en wil ik gewoon lekker negatief kunnen zijn.

Ik zie hier dezelfde drempel liggen als bij het sporten. Ik weet dat het goed is, wil graag beginnen, maar heb soms gewoon geen zin. Of zie er tegenop dat ik het niet volhoud.

Uiteindelijk kies ik voor kleine stapjes. Iets is beter dan niets. Eén keer per dag een verplichte glimlach en verder lekker blijven pruilen, als ik dat wil. Zo hou ik het goed in balans😉.

www.pixabay.com

Tip 5: neem jezelf niet te serieus

Met jezelf niet serieus nemen wordt bedoeld: geef jezelf ruimte om niet perfect te moeten zijn. Dat is precies wat ik tijdens deze blog probeer. Blij zijn met mijn intenties, kleine stapjes zetten en ook nog proberen er om te kunnen lachen.

Toch merk ik nog steeds een sterk, onwennig gevoel hierbij, want ik heb de hele tijd het idee dat ik onbedoeld de tips belachelijk maak, door er zo luchtig over te doen. Terwijl ik het juist hele goede tips vind, maar ik vind ze ook intimiderend. Ze zijn niet makkelijk, sterk wetenschappelijk onderbouwd, wat voor mij betekent dat er een hoge lat ligt, met een grote kans op falen. Mijn innerlijke criticus staat ook nu weer vooraan in de rij, te popelen, om mij hierover te veroordelen.

Innerlijke criticus

Tijd om mijn innerlijke criticus eens een toontje lager te laten zingen. Want, lieve criticus, je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn. Dus kijk even kritisch naar jezelf en lever wat effectieve kritiek, ofwel positieve feedback. Iets waar ik wat mee kan, waarvan ik gemotiveerd raak en bevlogen.  

Bijvoorbeeld; ‘wat goed dat je er zo over nadenkt! Als je zou beginnen met koud afdouchen, wat goed past bij jouw voornemen voor een duurzamer leven, dan schiet je daarna vanzelf in de lach om jouw idiote gegil. Waarna je huppelend de trap af gaat om weer op te warmen. En wat is het fijn dat je dit ritueel in de winter over mag slaan, want dan is het tijd voor een welverdiende winterslaap.’

Kijk criticus, daar heb ik nou iets aan:).

Like en share perfectiedrang.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vond je deze blog leuk? Deel hem met anderen:)