Duurzamer leven voor perfectionisten

Duurzamer leven voor perfectionisten

Duurzamer leven voor perfectionisten

Duurzamer leven staat zeer hoog op mijn agenda. Zeker sinds ik kinderen heb en daardoor nog meer gemotiveerd ben om te zorgen dat wij onze aarde beschermen en leefbaar houden. Maar duurzaam leven als je een perfectionist bent, ervaar ik als een echte uitdaging. Enerzijds kost duurzamer leven mij meer tijd en energie om dingen goed te doen en anderzijds voelt het alsof het nooit genoeg is. Toch is iets beter dan niets en met die gedachte deel ik mijn overwegingen en tips met jullie voor een duurzamer leven.

Inspanning vs. gemak

Om milieuvriendelijkere spullen te kopen, moet ik vaak naar speciale winkels of bestellen op verschillende websites. Ook komt er een hoop onderzoek bij kijken, want niet alle producten die claimen eco-friendly te zijn, zijn dat ook daadwerkelijk. Daarbij komt ook nog dat met name eten makkelijker goed te houden is met behulp van plastic. Waardoor ik ook worstel om mijn plastic footprint echt klein te houden.

duurzamer leven voor perfectionisten
www.pixabay.com

Compromis

Uiteindelijk heb ik besloten mijzelf aan de volgende regel te houden; ik leef zo duurzaam mogelijk, zonder dat ik daar zelf van uit balans raak. Zowel lichamelijk als mentaal. Dus bij iedere aankoop die ik doe weeg ik de moeite af tegen de opbrengst of kijk ik naar een beter alternatief. Als dat er niet is, accepteer ik dat voor nu. In de hoop dat ik in de toekomst wel ruimte heb om meer te doen.

Tips

In grote lijnen komt dit neer op de volgende acties die wij, als gezin, ondernemen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Allereerst hebben wij gekozen hebben voor zonnepanelen op ons dak en een groene energieprovider. We proberen de basisvoorraad eten bij Pieter pot te bestellen, omdat zij eten in herbruikbare wekpotten aanleveren. Deze lever je weer in voor statiegeld en zo wordt het verpakkingsmateriaal opnieuw gebruikt.

We scheiden steevast afval, te weten; papier, plastic, glas en GFT en leren wij dat onze kinderen ook aan. Zelf doneer ik maandelijks wat geld aan het WNF, Treesforall en milieudefensie. Na een vlucht compenseer ik mijn CO2 en ik probeer de auto zoveel mogelijk te laten staan. Ik kies liever voor de fiets of de benenwagen.

duurzamer leven voor perfectionisten

Hergebruik

Daarnaast brengen wij ons oude speelgoed naar de speelgoedbank, oude kleren naar het leger des heils en de rest naar de kringloop. Voor ons zelf kijken we regelmatig op marktplaats voor een tweedehands optie als het gaat om meubels en electronica. Ook ruilen we onderling (kinder)kleding met vrienden en familie. Buiten planten we ‘bij-vriendelijke’ bloemen en hangt er een kleurrijk insectenhotel, terwijl we binnen voor luchtzuiverende planten hebben gekozen.

Dagelijkse producten

Als laatste proberen we minimaal één keer per week vegetarisch te eten en letten we bij de aankoop van producten op de verpakking, de milieuvriendelijkheid van het product zelf en de mogelijkheid tot navullen. Hieronder zie je een overzicht van de keuzes die ikzelf heb gemaakt voor mijn dagelijkse producten die ik koop, waarbij de producten die ik niet in reguliere winkels kan vinden te bestellen zijn via www.levenzonderafval.nl.

ProductMijn keuzeVerkrijgbaar supermarkt of drogistOpmerkingen
AllesreinigerSophie green allesreiniger sopjeJaKartonnen verpakking, oplosbare korrels, 1 theelepel per 7 liter.
BadolieKneipp lavendelJaGlazen fles met kartonnen verpakking, alleen plastic dop.
BodylotionFair squared, shea butterNeeGlazen potje met tinnen deksel.
ConditionerSolid conditioner helemaal SheaNeeKartonnen verpakking, verder een zeepbar die uiteindelijk helemaal oplost bij gebruik.
DeodorantNiveaJaGlazen verpakking, behalve dop en roller. NB. Kan ook een herbruikbare glazen deorollers kopen, maar alle navullingen die ik vond zijn weer in plastic verpakt.
MenstruatieMe luna menstruatie cupNeeWasbaar en daardoor herbruikbaar. Van siliconen.
ScheermesYlonn scheermesNeeRoestvrij staal, alleen scheermesje vervangen, gaat een leven lang mee.
ShampooHappy soapNeeKartonnen verpakking, verder een zeep die uiteindelijk helemaal oplost bij gebruik.
TandenborstelBamboo tandenborstels hydrophil en elektrische tandenborstelNeeGemaakt van bamboo in plaats van plastic en elektrische kopje wat je vervang is kleiner dan bij gewone tandenborstels. NB. ik ben van plan een keer de bamboo kopjes voor de elektrische tandenborstel uit te proberen.
ToiletreinigerSeventh generationNee97% plantbased en 0% chloor of bleek, helaas wel plastic verpakking.
Toilet- of luchtverfrisserGlade touch and freshJaNavulverpakkingen per 2 metalen verstuivers in een kartonnen doosje en de verstuiver zelf is klein, wel van plastic.
ToiletblokWC eend fresh discsJaNavul verpakking in karton en houder is herbruikbaar, geen plastic in de wc.
WasgelNature box shower barJaKartonnen verpakking, verder een zeepbar die uiteindelijk helemaal oplost bij gebruik. Ik heb er zelf ook een zeepzakje omheen, voor extra scrub effect.
WasmiddelEco eggNee Hervulbaar, kleine kartonnen navulverpakking met kleine korrels in zakjes, zeer zuinig.
WattenschijfjesWasbare wattenschijfjesNeeZijn van stof en wasbaar, waardoor herbruikbaar
WattenstaafjesBamboo wattenstaafjesNeeStokje is van bamboo in plaats van plastic. NB. Ik heb herbruikbare wattenstaafjes geprobeerd, maar daar gingen de topjes van los en zaten dan vast in mijn oor. Geen aanrader dus.

Aanvullende tips

Al met al doen we veel bewust, maar we zijn zeker geen hoogvliegers. Toch ben ik van mening dat iets altijd beter is dan niets en als jij nog een goede tip hebt, hoor ik die natuurlijk graag!

Like en share perfectiedrang.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vond je deze blog leuk? Deel hem met anderen:)