Mijn geheim: ik ben bang

Mijn geheim: ik ben bang

Misschien vind je het raar dat ik in mijn vorige blog aangaf zo bang te zijn. De meeste mensen zien mij als een moedige en stoere vrouw, met maar liefst drie boeken op haar naam. Ik zal het je zelfs nog sterker vertellen; ik ben docent en coach van beroep, heb een nationaal team getraind en spreek graag in het openbaar. Dit staat volledig haaks op wat ik in mijn vorige blog met je heb gedeeld over mijn angst voor andere mensen. Hoe dat kan? Dat zal ik uitleggen.

Coping
Als kind was ik heel bang voor mijn omgeving, maar ik merkte ook dat mijn angst een slechte raadgever was. Daar zou ik het niet mee redden. Dus heb ik mijzelf een coping strategie aangeleerd, ofwel een effectieve oplossing voor mijn probleem. Mijn strategie was vooral om te bluffen. In plaats van af te wachten en mijn angst de baas te laten worden, reageerde ik al voordat ik überhaupt mijn angst kon voelen. Deze werd dan snel en doelgericht onderdrukt door mijn bravoure en zo kon ik mijzelf beschermen naar de buitenwereld toe.

Bijschaven
Door de jaren heen werd ik meer en meer volwassen en heb ik deze strategie steeds verder doorontwikkeld en vooral genuanceerd. Waar ik als kind heel snel ging dreigen of boos werd, heb ik ondertussen geleerd om de feedbackregels toe te passen. Ook heb ik geleerd om naar anderen te luisteren, in plaats van alleen maar te zenden.

Mijn geheim: ik ben bang
www.pixabay.com

Leerdoel
Op dit moment ben ik aan het leren om zelf kwetsbaar te zijn binnen de communicatie. Kwetsbaar en toch veilig. Nu zorg ik nog te vaak voor veiligheid door de focus volledig op de ander te leggen. Of door een ‘alles of niets’-reflex, waarbij ik alles er in één keer uitgooi op het moment dat het wel een keer over mij gaat.

Methode
Dus oefen ik met wachten voordat ik reageer. Soms laat ik een stilte vallen en soms rek ik tijd door algemene termen te gebruiken. Zo gebruik ik uitspraken als ‘door persoonlijke omstandigheden’ of ‘een situatie die ik nogal lastig vind’, in plaats van gelijk te vertellen over mijn beide opnames of suïcidale gedachten.

Dit tijdrekken doe ik om mijn gevoel, ofwel mijn emoties, de tijd te geven om er te mogen zijn. Als ik ze vervolgens voel, kan ik deze interpreteren en daarna pas besluiten hoeveel details ik daadwerkelijk wil delen. Ook helpt het eerst toelaten van mijn gevoel om tijdens het gesprek te evalueren of het goed blijft voelen voor mij. Of dat misschien de veiligheid voor mij is veranderd. Waardoor ik ook op tijd merk of ik moet stoppen, in plaats van maar door blijven ratelen, terwijl de ander intern allang is afgehaakt.

Mijn geheim: ik ben bang
www.pixabay.com

Kwaliteiten
Dit betekent niet dat ik mijn kwaliteiten van vroeger kwijt ben, want dat zijn het wel. Mijn moed en doorzettingsvermogen hebben mij gebracht tot waar ik nu ben. Die hebben mij door twee HBO opleidingen heen geholpen. Ze hebben mij geleid tijdens het trainen en het training geven binnen de topsport. Evenals dat ze mij gesteund hebben bij het schrijven van mijn boeken. Want dat heb ik toch maar gedaan.

Deze kwaliteiten helpen mij nog iedere dag om verder te ontwikkelen. Het zijn ook deze kwaliteiten die mij hebben geholpen toe te geven dat ik bang ben, want nu kan ik het aan. Nu heb ik ze dusdanig ontwikkeld, dat ik zelfs mijn meest kwetsbare deel van mijn ik kan laten zien, zonder bravoure of bluf. Maar gewoon als mijzelf. Bang en toch moedig.

 

Like en share perfectiedrang.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vond je deze blog leuk? Deel hem met anderen:)