Zo ben je liever voor jezelf

Zo ben je liever voor jezelf

Als perfectionist heb ik gauw de neiging om dingen in te delen in goed of fout. Iets heb ik goed gedaan of niet. Aangezien er altijd iets aan te merken is op dingen die ik doe, doe ik het dus altijd verkeerd. Vroeger werd ik daar gefrustreerd door, omdat ik foutjes zag als een bevestiging dat ik het niet kon. Dankzij de ‘growth mindset’ weet ik nu dat foutjes juist leermomenten zijn en hartstikke nodig zijn om verder te groeien.    

Wat is een growth mindset? Het is het tegenovergestelde van een fixed mindset. Bij een fixed mindset denk je dat je iets moet kunnen en als je het niet kan, dat je dat ook nooit zal kunnen. Je hebt nou eenmaal talent of je hebt het niet. Terwijl je bij een growth mindset gelooft dat je alles kan leren, zolang je hard en doelgericht werkt.  

Onderwijs 
De growth mindset, ofwel groeimindset, komt uit het onderwijs. Waar Carol Dweck het onderscheid heeft gemaakt tussen leerlingen die geloven dat intelligentie en vaardigheden geen vast gegeven zijn, maar iets dat je kan ontwikkelen door te blijven leren (growth mindset). En leerlingen die ervan overtuigd zijn dat hoe slim of hoe goed je bent een vaststaand gegeven is. Je bent ermee geboren of niet (fixed mindset). Dit wordt verder toegelicht in de volgende video:

Meer en meer een groeimindset
Als perfectionist merkte ik in mijn kindertijd een hele sterke fixed mindset. Alles wat ik verkeerd deed, bevestigde mijn falen en mijn onkunde. Ik kon het niet en zou het ook niet meer moeten doen. Ik was tenslotte geboren zonder talent.

Als volwassene heb ik mijzelf, met behulp van therapie, steeds meer een growth mindset aangeleerd. Als iets mij niet lukt, ga ik op zoek naar een alternatief. Zo google ik regelmatig naar de beste opvoedtips of vraag ik om hulp bij collega’s en vrienden.

Ook mijn kinderen probeer ik bewust met een groei mindset op te voeden. Want als mijn kinderen fouten maken, geef ik aan dat hun hersenen sterker worden als ze juist nu doorzetten en op zoek gaan naar een oplossing (zie ook de volgende video). Dat een winnaar juist doorzet, zoals ik beschreven heb in een eerder blog

Geen vaststaand gegeven
Maar het feit is dat je mindset geen vaststaand gegeven is. Je kan op het ene vlak een growth mindset hebben en op een ander vlak juist niet. Ook kan het afhankelijk zijn van hoe je je voelt, de feedback die je krijgt en de hoeveelheid tegenslag. Zo ben ik meestal ingesteld op hard werken en blijven leren. Maar op sommige dagen gooi ik de handdoek in de ring, omdat ik echt het idee heb dat ik het nooit zal leren. 

Vaste mindset bij het schrijven 
Tot mijn verbazing kwam ik er achter dat ik een fixed mindset had bij het schrijven. Ik had de overtuiging dat je kan schrijven of niet. Waarbij het schrijven dan ook gelijk aanslaat of niet. Dat de verkoop van een boek, de volgers en reacties op je blogs en het enthousiasme over jouw verhalen indicaties zijn voor de kwaliteit en jouw talent als schrijfster. 

Foto: Bram Hanemaaijer

Vanuit die gedachte had ik eigenlijk snel moeten stoppen met schrijven. In eerste instantie kreeg ik niet of nauwelijks reactie op social media en meerdere afwijzingen van uitgevers. Toch was de passie zo sterk, dat ik dit niet heb gedaan. Blijkbaar kan je soms zo gemotiveerd of gedreven zijn dat een fixed mindset je niet tegenhoudt. Gelukkig maar. Want later sprak ik een bestseller auteur over mijn fixed mindset met schrijven.

Heel normaal 
Zij vertelde mij dat haar manuscript door twee begeleiders bekeken en gecorrigeerd was, voordat ze deze instuurde naar een uitgever. Dat haar uitgever uitgebreid door haar meerdere malen geredigeerde manuscript ging en alsnog van alles wilde veranderen. Met andere woorden; het is heel normaal dat een schrijver om feedback vraagt, gecorrigeerd wordt. Dit maakt je geen slechte schrijver, maar een leergierige professional.

Door haar ervaring met mij te delen, begon ik in te zien dat talent niet het enige is dat ervoor zorgt dat je iets goed kan. Er is ook nog zoiets als oefenen, oefenen, oefenen en op tijd feedback krijgen van de experts om je heen. Dit geldt niet alleen voor het schrijven, want alles wat in het leven de moeite waard is kost tijd en moeite. Dat maakt het juist de moeite waard.

Like en share perfectiedrang.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vond je deze blog leuk? Deel hem met anderen:)