Zo ben je liever voor jezelf

Zo ben je liever voor jezelf

Als perfectionist heb ik gauw de neiging om dingen in te delen in goed of fout. Iets heb ik goed gedaan of niet. Aangezien er altijd iets aan te merken is op hetgeen wat ik gedaan heb, doe ik het dus altijd verkeerd. Vroeger werd ik daar gefrustreerd door, omdat ik foutjes zag als een bevestiging dat ik het niet kon. Dankzij de growth mindset weet ik nu dat foutjes juist leermomenten zijn en hartstikke nodig zijn om verder te groeien.    

Wat is een growth en fixed mindset, volgens Carel Dweck? Bij een fixed mindset denk je dat je iets moet kunnen en als je het niet kan, dat je dat nooit zal kunnen. Terwijl je bij een growth mindset gelooft dat je alles kan leren, zolang je hard en doelgericht werkt.  

Onderwijs 
De growth mindset, ofwel groeimindset, komt uit het onderwijs. Waar Carol Dweck het onderscheid heeft gemaakt tussen leerlingen die geloven dat intelligentie en vaardigheden geen vast gegeven zijn, maar iets dat je kan ontwikkelen door te blijven leren. Daartegenover zijn er leerlingen die overtuigd zijn dat hoe slim of hoe goed je bent een vaststaand gegeven is en dat als je iets niet kan, je het ook nooit zal kunnen. Deze hebben een fixed mindset, ofwel vaste mindset. Dit wordt verder toegelicht in de volgende video:

Meer en meer een groeimindset
Als kind had ik een hele sterke vaste mindset en alles wat ik verkeerd deed, bevestigde mijn falen en mijn onkunde. Als volwassene heb ik mijzelf steeds meer een groei mindset aangeleerd. Zeker bij het opvoeden van mijn kinderen en in mijn werk. Als iets mij niet lukt, ga ik op zoek naar een alternatief. Zo google ik regelmatig naar de beste opvoedtips of vraag ik om hulp bij collega’s en vrienden. Ook mijn kinderen probeer ik bewust met een groei mindset op te voeden. Want als mijn kinderen fouten maken, geef ik aan dat hun hersenen sterker worden als ze juist nu doorzetten en op zoek gaan naar de oplossing, inclusief beeldend filmpje. En dat dat je juist een winnaar maakt, zoals ik aangehaald heb in een eerder blog

Geen vaststaand gegeven
Maar het feit is dat een groei- of vaste mindset geen vaststaand gegeven is. Je kan op het ene vlak een groeimindset hebben en op een ander vlak juist niet. Ook kan het afhankelijk zijn van hoe je je voelt, de feedback die je krijgt en de hoeveelheid tegenslag. Zo kan ik ook ingesteld zijn op hard werken en blijven leren, maar op sommige dagen gooi ik de handdoek in de ring omdat ik echt het idee heb dat ik het nooit zal leren. 

Vaste mindset heb bij het schrijven 
Tot mijn verbazing kwam ik er zo achter dat ik een vaste mindset heb bij het schrijven. Ik heb de overtuiging dat je kan schrijven of niet. Waarbij het schrijven dan ook gelijk aanslaat of niet. Dat de verkoop van een boek, de volgers en reacties op je blogs en het enthousiasme over jouw verhalen indicaties zijn voor de kwaliteit en jouw talent als schrijfster. 

Foto: Bram Hanemaaijer

Om mijzelf te scholen en te verbeteren
Vanuit die gedachte had ik al snel moeten stoppen met schrijven, gezien de initiële afwezigheid van reacties en zelfs meerdere afwijzingen van uitgevers. Toch was de passie zo sterk, dat ik dat niet heb gedaan. Ondertussen heb ik ondersteuning gehad van meerdere schrijfcoaches, boeken gelezen van andere auteurs en over bloggen, en heb ik adviezen gevraagd aan marketeers en uitgevers. Daarnaast heb ik collega’s en kennissen laten kijken naar mijn teksten en om feedback gevraagd. Om mijzelf te scholen en te verbeteren in het schrijven. 

Ik had anderen nodig
Deze acties zouden moeten wijzen op een groeimindset: blijven leren en ontwikkelen, in plaats van opgeven. Maar de ervaring binnenin was anders. Ik voelde mij namelijk meer een oplichter dan een schrijfster. Iemand die succes behaalde middels het werk van anderen. Ik had het niet zelf gedaan, maar had anderen nodig, al die hulp bewees dat ik niet goed kan schrijven. Ik zat dus nog steeds in een fixed mindset met betrekking tot het schrijven. 

Op tijd feedback krijgen van de experts 
Tot het moment dat ik mijn huidige schrijfcoach sprak, van wie haar debuutroman als zoetje broodjes over de toonbank vliegen. Zij vertelde mij dat zij wel drie begeleiders naar haar manuscript heeft laten kijken voor het uitkwam. Dat haar uitgever uitgebreid door haar meerdere malen geredigeerde manuscript ging en alsnog van alles wilde veranderen. Iets wat ik ook heb teruggelezen in het boek van voormalig schrijfster van het jaar: Maria Genova. Door haar ervaring met mij te delen, begon ik in te zien dat talent niet het enige is dat ervoor zorgt dat je iets goed kan. Er is ook nog zoiets als oefenen, oefenen, oefenen en op tijd feedback krijgen van de experts om je heen. Een ervaring van een collega die mij weer helpt om verder te groeien en op te bloeien als schrijfster, met ook een groeiende mindset. 

Volg en like perfectiedrang.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vond je deze blog leuk? Deel hem met anderen:)