Wat is een ervaringscoach?

Wat is een ervaringscoach?

Onder mijn homepagina staat dat ik onder andere ervaringscoach ben. Maar wat is een ervaringscoach eigenlijk? Wat doe je dan? Een ervaringscoach is iemand die anderen ondersteunt vanuit eigen ervaringen. Als anderen ergens tegenaan lopen, deel je hoe jij ermee omgegaan bent en wat dat heeft opgeleverd of juist niet. Zodat de ander deze input kan meenemen in het eigen ontwikkelproces, ofwel meer informatie om zelf passende beslissingen te maken. Dit klinkt misschien vrij simpel, maar dat is het allesbehalve. 

Ervaringscoaches zijn er gekomen omdat veel mensen zich niet voldoende begrepen voelen door bijvoorbeeld hulpverleners. Deze hulpverleners zijn zeer goed geschoold in het behandelen van aandoeningen en ziektes, maar dat is heel anders dan het zelf ook meegemaakt te hebben. Deze ervaringskennis kan essentieel zijn om een goede relatie met de hulpvrager op te bouwen. En vanuit de psychologie is bekend dat 60% van het behandelsucces afhankelijk is van de relatie tussen cliënt en therapeut (Bannink, 2006).  

Wat is een ervaringscoach?
www.pixabay.com

Bedoeld als inspiratie en kennis
Maar deze relatie ontstaat ook niet door simpelweg ervaringen te delen met elkaar. Als ervaringscoach is het essentieel dat jouw ervaringen aansluiten bij het probleem van de ander. Ook is het van belang dat je het bij jouw ervaringen of ervaringen van bekenden laat. Jouw ervaring is niet per definitie een oplossing voor de ander. Het is bedoeld als inspiratie en kennis, waarover de ander vervolgens zelf mag bepalen wat die ermee doet.  

LSD en NIVEA
Het woord coach houdt in dat je wel in staat bent het denkproces van de ander te ondersteunen en te faciliteren. Dat je bepaalde coachvaardigheden bezit, zoals luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD), maar ook het ‘niet invullen voor een ander’ (NIVEA). Waarbij ik het zelf vooral belangrijk vind om niet de oordelen. 

Voorbeeld 
Zo heb ik zelf meegemaakt dat een lotgenoot mij heeft geholpen aan de hand van haar ervaring. Ik liep vast in mijn rol als moeder. Of ik wel genoeg deed en of ik wel geschikt was. Zij vertelde over haar worstelingen en ervaringen met haar kleintje. Door wat zij mij vertelde, kreeg ik zoveel ontzag voor alles wat ze had doorstaan en het feit dat ze iedere dag bleef doorzetten en doorgaan. Ik begreep niet waarom zij ook weleens twijfelde aan haar moederschap. Waarna de spiegel werd omgedraaid en zij mij diezelfde vraag stelde. Waarom zou ik dan geen goede moeder zijn? Ik deed toch hetzelfde?

Foto: Jacolien Rog

Wat is een goede moeder?
Samen kwamen we tot de conclusie dat een goede moeder, een moeder is die iedere dag haar beste beentje voorzet. Die keuzes baseert op wat zij op dat moment ziet als de beste oplossing voor haar kind, waarbij ze ook rekening houdt met het zelf in balans blijven. Want hoe kan je voor je kind zorgen als je zelf omvalt van vermoeidheid? Het kan zijn dat deze keuzes achteraf beziet niet de beste waren, maar op het moment dat je hiervan wilt leren en daarin jouw eigen kwetsbaarheid durft te laten zien, is dat oké.  

Een ervaringscoach biedt steun en herkenning
Aan de hand van deze standaarden waren wij allebei topmoeders. Geen moeders die alles perfect deden of overal een antwoord op hadden. Maar wel moeders met hun hart op de goede plaats en bereidwillig om te leren en zichzelf te blijven ontwikkelen voor het welzijn van onze kinderen. Het feit dat ik deze ervaring met haar kon delen, mij volledig begrepen en gehoord voelde, heeft mijn ontzettend gesteund in mijn herstel. Het is een ervaring die ik meer mensen gun, vandaar dat ik graag wilde vertellen wat een ervaringscoach doet en vooral wat deze kan brengen. Want misschien heb ik met dit blog ook al iemand kunnen helpen.  

Like en share perfectiedrang.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vond je deze blog leuk? Deel hem met anderen:)