Ervaringsdeskundige
Helaas heb ik zelf ervaring opgedaan met zowel een (prenatale) depressie, alsook een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis en suïcidaliteit. Het voordeel daarvan is dat ik deze ervaring kan inzetten om anderen te helpen. Daarom heb ik bij stichting kernkracht de training ‘werken met eigen ervaring’ gevolgd en afgerond. Daardoor ben ik officieel ervaringsdeskundige. Dit houdt in dat ik niet alleen ervaring heb met deze problemen, maar ook de vaardigheden om deze professioneel in te zetten om anderen te kunnen helpen als vrijwilliger. Zo kan ik al mijn ervaringen op een positieve manier inzetten om anderen te helpen. Dit is voor alle lotgenoten mogelijk, zodra je ver genoeg bent in jouw herstelproces om tijd, energie en ruimte in je hoofd vrij te kunnen maken hiervoor ;).
Ervaringscoach
Sinds mei 2021 ben ik ook officieel ervaringscoach. Wat betekent dat ik als vrijwilliger anderen kan ondersteunen in hun herstelproces door het bieden van het luisterend oor en het delen van mijn ervaringen als lotgenoot. Toen ik zelf worstelde met mijn psychische kwetsbaarheid, had ik het heel fijn gevonden om met een lotgenoot te kunnen praten. Het is toch heel anders dan praten met een deskundigen die vooral gespecialiseerd is in wetenschappelijke en praktische kennis, maar niet weet hoe het is om ook daadwerkelijk een psychische kwetsbaarheid te hebben. Iemand die ervaring van ziek zijn mist. Daarom zetten veel GGZ organisaties steeds meer ervaringsdeskundigen in om hun cliënten te kunnen helpen en is er een duidelijke oproep tot meer.
Lijkt het jou ook leuk om zoiets te doen? Meld je dan hier aan!



NB: Het vrijwilligerswerk als ervaringscoach doe ik alleen via stichting Kernkracht, maar mocht je op zoek zijn naar iemand om kortstondig mee te sparren of om advies aan te vragen, neem gerust contact op!
Levend boek
Ik werk regelmatig mee aan het project Living Library als het levende boek perfectiedrang. Hieronder vind je een beschrijving van dit project van hun eigen website:
In de Living Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Durf jij het aan om je ‘vooroordeel’ te ontmoeten? De Living Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Living Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

Ervaringsspreker
Roos heeft een duidelijke manier van lesgeven en presenteren. Doordat ze al veel ervaring heeft weet ze precies wat ze moet zeggen en op welk moment. Door haar overtuigende houding en haar fijne stemgebruik luister je graag naar haar en raak je ook erg gemotiveerd. Doordat ze veel ervaring heeft als docent weet ze ook precies hoe je het beste tot het gewenste eindresultaat kan komen. Daarnaast laat ze je regelmatig reflecteren, om te leren van je eigen fouten. Hierdoor kan je ook na de bijeenkomst verder groeien.”
Ilse van Dijk
Als jij of jouw organisatie een ervaringsdeskundige of ervaringscoach zoekt die inspirerende hoogte- en dieptepunten kan delen over haar depressie en stoornis, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Naast de eerder genoemde trainingen van stichting Kernkracht, heb ik bij PGOsupport ook een cursus mogen volgen gericht op het groepsgewijs begeleiden van lotgenoten, dankzij de depressievereniging. Daarnaast ben ik docent van beroep en spreek ik regelmatig voor grote groepen mensen over sport en bewegen. Aansluitend heb ik ook veel schrijfervaring, mocht dat wenselijk zijn.
Het spreken doe ik vrijwilliger, al vraag ik vaak wel om een reiskostenvergoeding. .
Roos beschrijft, in vlotte stijl en krachtige bewoordingen, een proces dat in principe iedereen kan meemaken. Kwetsbaarheid, door verleden of door huidige omstandigheden en het structureel overvragen. Op een gegeven moment is het op. Dan moet er een pas op de plaats worden gemaakt. Als mede-eigenaar van een woongroep, waar mensen de gelegenheid krijgen om weer op adem te komen en ruimte krijgen voor herstel, is het verhaal van Roos heel erg herkenbaar. De eindconclusie is: zeg nooit “dat zal mij niet gebeuren”. Iedereen heeft een einde aan de rek van het elastiekje, wat het leven is. Mooi om te lezen en genoeg stof tot nadenken. Een aanrader.
Karin Heeren, mede-eigenaar van Larazorg te Waddinxveen