Perfectiedrang

Ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundige

Helaas heb ik zelf ervaring opgedaan met zowel een (prenatale) depressie, alsook een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis en suicidaliteit. Per september 2020 volg ik de training bij stichting kernkracht om mijzelf ook ervaringsdeskundige te mogen noemen. Dit houdt in dat ik niet alleen ervaring heb met deze problemen, maar ook de vaardigheden om deze professioneel in te zetten om anderen te kunnen helpen. Zo kan ik al mijn ervaringen op een positieve manier inzetten om anderen te helpen!

Ervaren van steun en herkenning

In de periode dat ik hier nog geen duidelijkheid in had of erg worstelde met deze diagnoses, zou ik het fijn hebben gevonden om met een lotgenoot te kunnen praten. Daarom ben ik blij dat veel organisaties gebruik maken van ervaringsdeskundigen om lotgenoten te steunen en herkenning te vinden en daardoor te weten dat ik niet de enige was. Of door te horen dat ik niet alleen aan het worstelen was om de juiste hulp te vinden.

Ervaringsdeskundige depressie en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis
Fotograaf Bram Hanemaaijer

Ervaring

Als jij of jouw organisatie een ervaringsdeskundige zoekt die inspirerende hoogte- en dieptepunten kan delen over haar depressie en stoornis, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik heb bij PGOsupport al een cursus mogen volgen gericht op het groepsgewijs begeleiden van lotgenoten, dankzij de depressievereniging. Daarnaast ben ik docent van beroep en spreek ik regelmatig voor grote groepen mensen over sport en bewegen. Op dit moment volg ik een training bij stichting Kernkracht om mijzelf officieel ervaringsdeskundige te noemen en daarbij als ervaringscoach vrijwilligerswerk te kunnen doen. Aansluitend kan ik ook redelijk schrijven, mocht dat wenselijk zijn.

Als je iemand zoekt met ervaring die kan en wil helpen, hoop ik dat je contact met mij opneemt. Maar je kan natuurlijk ook om een andere reden contact met mij opnemen.

Feedback van een professional op mijn verhaal (roman):

Roos beschrijft, in vlotte stijl en krachtige bewoordingen, een proces dat in principe iedereen kan meemaken. Kwetsbaarheid, door verleden of door huidige omstandigheden en het structureel overvragen. Op een gegeven moment is het op. Dan moet er een pas op de plaats worden gemaakt. Als mede-eigenaar van een woongroep, waar mensen de gelegenheid krijgen om weer op adem te komen en ruimte krijgen voor herstel, is het verhaal van Anne, prachtig verwoord door Roos, heel erg herkenbaar. De eindconclusie is: zeg nooit “dat zal mij niet gebeuren”. Iedereen heeft een einde aan de rek van het elastiekje, wat het leven is. Mooi om te lezen en genoeg stof tot nadenken. Een aanrader.

Karin Heeren, mede-eigenaar van Larazorg te Waddinxveen

Feedback op mijn begeleiding vanuit een ontvanger:

Roos heeft een duidelijke manier van lesgeven en presenteren. Doordat ze al veel ervaring heeft weet ze precies wat ze moet zeggen en op welk moment. Door haar overtuigende houding en haar fijne stemgebruik luister je graag naar haar en raak je ook erg gemotiveerd. Doordat ze veel ervaring heeft als docent weet ze ook precies hoe je het beste tot het gewenste eindresultaat kan komen. Daarnaast laat ze je regelmatig reflecteren, om te leren van je eigen fouten. Hierdoor kan je ook na de bijeenkomst verder groeien.”

Ilse van Dijk