Perfectiedrang

Persbericht

Jonge moeders vaak depressief door perfectiedrang

Hieronder vindt u een persbericht over depressie en moederschap. Wilt u graag nog aanvullende informatie? Neem dan contact op met Roos.

De cijfers

Jaarlijks krijgen 23.000 vrouwen in Nederland – die zwanger en/of net bevallen zijn – een depressie. Hierdoor is depressie de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Sinds de coronacrisis ervaart 1 op de 3 respondenten vanuit een online enquête van Trimbos meer angstgevoelens, depressieve klachten en slaapproblemen. Van de deelnemers die meer stress ervaren door de coronapandemie, denkt 1 op de 10 serieus na over de dood. Dit laatste verwacht je mogelijk niet bij nieuwe moeders, maar toch is het ervaringsdeskundige Roos overkomen. “Depressie is zo’n sterke ziekte dat je niet meer helder kan nadenken. Op een gegeven moment voelde ik mij zo overbodig en nutteloos dat ik er liever een einde aan wilde maken. Maar ja, ik had kinderen, dus zette ik door.”

Coronacrisis verstoort hulpverlening

Opvallend veel jonge moeders hebben behoefte aan hulp. Hulp die door de coronacrisis nog ontoegankelijker is geworden. Niet alleen waren de immense wachtlijsten al voor de coronacrisis een groot probleem, ook de behandelmethoden zijn ernstig beperkt door de 1,5 meter afstand regels en het verbod op grote bijeenkomsten. Een goede lichamelijke gezondheid, sociale participatie en steun vanuit de omgeving, zelfwaardering en een gevoel van controle zijn voor jonge moeders die lijden aan een depressie voorwaarden voor duurzaam herstel. “Voor mij was de steun vanuit mijn omgeving onontbeerlijk. Ik had mijzelf al helemaal afgeschreven. Vooral omdat mijn omgeving niet op wilde geven, zette ik door. Ook doordat ik zag hoeveel mijn kinderen een moeder nodig hadden. Dat hun moeder de hele dag op de bank zat, leken ze minder belangrijk te vinden dan helemaal geen moeder meer hebben.”

persbericht perfectiedrang.nl en depressie
Foto is rechtenvrij en gemaakt door Bram Hanemaaijer

Diepe dalen en kleine pieken


Voor Roos is dit alles de aanleiding geweest om de website www.perfectiedrang.nl te lanceren. Om moeders in te laten zien dat ze niet perfect hoeven te zijn om een goede moeder te zijn. “Ik voelde me zo schuldig over alles. Maar mijn kinderen zijn altijd van mij blijven houden. Ik zie dat een knuffel van mij of een compliment veel belangrijker is dan de hele dag in touw zijn en als een supermama te schitteren. Er zijn is het allerbelangrijkste. Daarom wil ik anderen moeders in problemen helpen om niet op te geven.” Dat het niet makkelijk is blijkt wel uit haar eigen verhaal. Het is een verhaal over diepe dalen en kleine pieken. “Zolang het je iedere keer weer lukt om een beetje uit het dal te klimmen is er hoop. Wat mij geholpen heeft is leren om echt die lat niet zo hoog te leggen. Iedere dag dat je er bent is voor jouw kinderen een kadootje. Dus is het er zijn het doel op zich en alles wat extra lukt, is de kers op de taart”.

Erkenning leidt tot genezing

Gelukkig is het bij Roos goed gekomen en is ze er nog. Ook lukt het haar om steeds meer de moeder te zijn die ze wil zijn. “Door erover te praten is de eerste stap. De hulpverlening kan veel, maar juist die uitlaatklep hebben, een gevoel van erkenning is zo belangrijk. Dat je niet het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Vandaar dat ik mijn verhaal zo veel mogelijk wil delen, in de hoop dat andere moeders er steun in kunnen vinden”. Op de vraag wat nu een zelfverzekerde moeder maakt, is Roos heel concreet: “Een zelfverzekerde moeder leert haar kinderen om van zichzelf te houden, zoals ze zijn. Zodat kinderen mogen opgroeien als volwassenen die tevreden in de spiegel kunnen kijken, ongeacht hun prestaties”.

Signeersessie geen weg meer terug
Foto is rechtenvrij en gemaakt door Bram Hanemaaijer

Worstel je zelf ook met deze problematiek? Lees dan mee op www.perfectiedrang.nl of bestel haar debuutroman Geen weg meer terug, welke online verkrijgbaar is bij alle boekwinkels in Nederland.


Roman geen weg meer terug

Anne is een prachtige vrouw, verloofd en zwanger. Het leven lacht haar toe. Maar als ze niet meer voldoet aan de eisen van haar omgeving, valt ze door de mand. Ze wordt gedwongen om een andere weg te kiezen, maar is dat de juiste?

In dit boek volgen we Anna in haar drang naar perfectie. Hoe ze steeds verder in de problemen komt en gedwongen wordt om het anders aan te pakken. Een verhaal waar falen noodzakelijk is en kwetsbaar zijn loont.

Het verhaal is deels gebaseerd op de ervaringen van auteur Roos Hanemaaijer. Daarnaast is het geheel aangevuld met verhalen van lotgenoten.